Головна » 2012 » Березень » 21 » Практичне заняття слухачів курсів підвищення кваліфікації вчителів історії
12:02
Практичне заняття слухачів курсів підвищення кваліфікації вчителів історії

 Учитель – це той же вчений, але у своїй особливій лабораторії, де він, всебічно вивчаючи учнів, невпинно творить, щоденно веде пошуки найдосконаліших методів проектування доль і душ людських…Саме до такої творчої лабораторії завітали  21 березня 2012 року слухачі курсів підвищення кваліфікації вчителів історії КОІППО ім. Василя Сухомлинського.  Практичне заняття на тему «Інноваційні технології в практиці роботи вчителя історії та суспільствознавчих дисциплін» проходило базі навчальних закладів району . Зустрічав гостей спочатку колектив Маловисківської гімназії, далі робота продовжувалася на базі Оникіївської ЗШ І-ІІІст. З вітальним словом до слухачів курсів звернувся начальник відділу освіти Руденко Олексій Анатолійович, який познайомив присутніх з пошуками та творчими знахідками освітян району. Про методичну роботу як засіб підвищення професійної компетенції педагогічних працівників розповіла  завідуюча районним методичним кабінетом Кислякова Вікторія Федосіївна. Методист з суспільних дисциплін районного методичного кабінету Паливода Олена Леонідівна презентувала роботу районного методичного об'єднання вчителів історії. Крім того, слухачів курсів було залучено до проведення ділової гри «Рецепт хорошого уроку». В процесі гри учасники семінару, працюючи в групах, пропонували своє бачення  сучасного  уроку історії з точки зору батьків, учнів, вчителів. Ділові ігри значно активізують пізнавальну діяльність учителів, сприяють активному спілкуванню педагогів, допомагають приймати спільні рішення. В підсумку гри вчителі історії Маловисківського району запропонували свій рецепт підготовки вдалого уроку історії та запросили колег з усієї області на відкриті уроки. Урок історії України в 9 класі на тему «Громадівський рух в Україні у 70-90-і роки XIX ст.», підготовлений і проведений вчителькою Маловисківської ЗШ І-ІІІст. Бакалінською Оленою Володимирівною був високо оцінений слухачами курсів. Присутні відмітили позитивне емоційне налаштування уроку, результативну співпрацю вчителя і учнів, активність і міцність знань учнів.

Під час проведення повторювально – узагальнюючого уроку «Україна в умовах незалежності» вчителька Маловисківської гімназії Мазур Олена Миколаївна змогла залучити до роботи всіх учнів 11 класу. Динамічність, висока активність учнів та вміння висловлювати власну точку зору – ось що найбільше сподобалося колегам,  які відвідали урок Олени Миколаївни. А учні 9 класу Маловисківської гімназії продемонстрували міцні знання з адміністративного права. Підготував і провів заняття вчитель Маловисківської гімназії Матвієнко Микола Павлович. Повторення та перевірка домашнього завдання проходила у вигляді юридичного диктанту, що дало можливість оцінити всіх учнів. Доступний виклад матеріалу, логічність, науковість допомогли повній реалізації виховної, навчальної та розвивальної мети.

Гостинно, з запашним українським короваєм і по - домашньому затишно зустріли гостей директор та колектив Оникіївської ЗШ І-ІІІст., на базі якого продовжувалась робота слухачів курсів. Керівник районної динамічної групи Нагібіна Людмила  Миколаївна (вчитель правознавства Хмелівської ЗШ І-ІІІст.) познайомила присутніх з теоретичними питаннями з впровадження ігрових технологій в практику роботи вчителя історії. На закріплення слухачі працювали в групах над вирішенням практичних завдань. Гра «Реставратор», «Впізнай історичного героя», «Історична абетка», «Виправ помилки в тексті». Саме ці ігри були запропоновані для опрацювання в групах.

З досвідом роботи вчителів історії Маловисківського району з питання формування громадянських компетенції школярів на уроках історії засобами історичного краєзнавства познайомив слухачів член районної творчої групи педагогів – краєзнавців Постолюк Петро Іванович – вчитель історії Мануйлівського НВК. Змістовну, емоційну екскурсію до шкільного музею провів директор і вчитель історії Оникіївської ЗШ І-ІІІст . Ніколаєнко В.Г. Підведення підсумків роботи практичного заняття відбулося у вигляді інтерактивної вправи «Піраміда думок», де присутні змогли висловити свої враження від проведених форм і методів навчальної та методичної роботи вчителів історії Маловисківського району. Підсумовуючи результативність запровадження інноваційних форм і методів в школі, можна вважати, що вони себе цілком виправдовують, тому що такі форми роботи забезпечують найактивнішу участь вчителів, взаємний обмін досвідом  та використання групової взаємодії.

Категорія: Новини | Переглядів: 642 | Додав: Anatol | Теги: курсів, слухачів, кваліфікації, вчителів, заняття, Історії, Підвищення, Практичне | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Адреса:
м. Мала Виска
вул. Жовтнева 49/2
26200



+38(05258)5-11-96  rmk-mv@ukr.net
Мапа