Головна » 2014 » Березень » 18 » Проблема наступності та перспективності дошкільної і початкової ланок освіти
09:31
Проблема наступності та перспективності дошкільної і початкової ланок освіти

Саме такою була тема семінару вчителів 1-х та 4-х класів, який відбувся 18 березня 2014 року в Хмелівській ЗШ І-ІІІ ступенів. За мету було поставлено: - сприяти забезпеченню наступності дошкільної та початкової освіти; - розглянути можливості спільної роботи педагогів на дошкільному і початковому шкільному рівнях; - удосконалити знання про форми і методи навчання як в дошкільних закладах, так і в початковій школі. 

Девізом семінару стали слова нашого земляка, видатного педагога, Василя Олександровича Сухомлинського: "Школа не повинна вносити різкого перелому в життя дитини. Нехай, ставши учнем, дитина продовжує робити те, що робила вчора. Нехай нове з*являється в її житті поступово і не збентежує лавиною переживань".

 

Організаційно-інформаційний блок включав зустріч учасників семінару та ознайомлення їх з планом роботи.

В рамках блоку «Творча лабораторія вчителя» було проведено урок навчання грамоти в 1 класі (вчитель Кондєєва Оксана Миколаївна), де учні демонстрували свої вміння читати, складати слова за поданими анаграмами, давати відповіді на запитання та вчилися вживати ввічливі слова у власному мовленні.

Після уроку гостям було запропоновано відвідати класні кімнати початкових класів і «Тарасову світлицю», яку організовано в закладі з нагоди 200-ї річниці Великого Кобзаря.

Оскільки перехід дитини з дитячого садка у школу  є важливим етапом життя, який пов'язаний зі зміною навколишнього середовища, варто дбати про те, щоб учні початкових класів не відчували жалю за звичним життям у дитячому садку, щоб усвідомлювали, що дошкільний заклад і школа є ланками спільної системи освіти. Тому вчителями початкової ланки Хмелівської школи облаштовано ігрові куточки, де на килимі можна погратися іграшками або просто посидіти й поспілкуватися з друзями.

 

Методичний блок розпочала методист РМК Шведенко Л.О. виступом  на тему «Професійна компетентність педагога в умовах наступності дошкільної та початкової ланки освіти». Мова йшла про умови забезпечення наступності між початковою і дошкільною ланками освіти в районі.

Керівник ШМО Буханенко І.Г. презентувала роботу шкільного методичного об’єднання, наголосила на тісній співпраці сільського дошкільного закладу та школи. Як доказ того, що така співпраця продовжується вже не один рік, Ірина Григорівна продемонструвала світлини 17-річної давнини, де зафіксовано спільні заходи обох закладів.

Про діяльність початкової ланки освіти Хмелівської школи І-ІІІ ст. щодо сприяння процесу адаптації дітей до навчання у 1 класі говорила вчитель Кобець Наталя Валентинівна, яка звернула особливу увагу на значення наступності в роботі ДНЗ та школи, наголосила на складових даної наступності, зазначила шляхи вирішення завдань, що стоять перед вчителями та вихователями, ознайомила присутніх з критеріями нормальної адаптованості дитини до шкільного навчання, надала рекомендації вчителям початкових класів. 

Питання організації наступності старшої групи Хмелівського ДНЗ «Струмочок» та початкової ланки школи презентувала завідувач  дитячого садка І.М.Стожук. Вона звернула увагу на окремі аспекти програми розвитку дитини дошкільного віку «Впевнений старт», за якою працюють вихователі ДНЗ із дітьми старшої групи, розповіла, як проходять в дитячому садку заняття по підготовці до навчання в школі, а також про спільні заходи, які проводять вихователі та вчителі разом з дітьми обох навчальних закладів.

Власним досвідом роботи поділилась вчитель Великовисківської ЗШ І-ІІІ ст. Черняк Г.Г. Вона ознайомила присутніх з методами та прийомами, які застосовує під час занять з дітьми, щоб зацікавити їх, викликати бажання з радістю ходити до школи та добре навчатися: це і елемент ейдетики – мнемотехніка, і здоров’язбережувальні технології, і асоціації та ін.

По завершенню роботи семінару відбулися сюрпризні моменти для його учасників: кількахвилинне вітання з весною у вигляді веснянкового хороводу та зазивання жайворонків учнями початкових класів, а також смачний сюрприз від вчителя початкових класів Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст. Колісниченко Віри Григорівни, яка зараз знаходиться на заслуженому відпочинку, та залишається частим гостем на заходах у рідній  школі, - власноруч випечені смачні жайворонки. Звичайно ж, кожному з учасників семінару відразу ж захотілося навчитись випікати такий же символ весни! І ось тут – ще один сюрприз…

Наталія Вільївна Чорна, вчитель 4-го класу Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст., яка заготувала для кожного з гостей солоне тісто, провела майстер-клас по створенню фігурок жайворів.

Насамкінець методист РМК Шведенко Л.О. ознайомила присутніх з порядком закінчення навчального року, наголосила на термінах проведення екскурсій в початкових класах, та звернула окрему увагу на проведення державної підсумкової атестації для учнів 4-х класів

Категорія: Новини | Переглядів: 668 | Додав: lionpower | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Адреса:
м. Мала Виска
вул. Жовтнева 49/2
26200



+38(05258)5-11-96  rmk-mv@ukr.net
Мапа