Головна » 2016 » Травень » 20 » Результат участі в обласній Спартакіаді серед школярів загальноосвітніх шкіл у 2016 році
16:37
Результат участі в обласній Спартакіаді серед школярів загальноосвітніх шкіл у 2016 році

Успіхи та проблеми шкільної фізичної культури, спорту та спортивно-масової роботи і результат участі в обласній Спартакіаді серед школярів загальноосвітніх шкіл у 2016 році. В Маловисківському районі завжди працювали грамотні, вмілі фахівці фізичної культури і спорту, які користувалися повагою батьків, дітей, колег та педагогів шкіл і всього району.

Такі педагоги працюють і в нешкільних загальноосвітніх навчальних закладах, які  і уроки проводять на високому фаховому і методичному рівні, і готують спортсменів і команди, які є конкурентно-спроможними на рівні області і не тільки.

Це такі педагоги, як вчитель вищої категорії «Старший вчитель» Лизень Віктор Михайлович, який підготував чемпіонів і призерів районних і обласних змагань з легкої атлетики, настільного тенісу, «Стартів надії», «Козацького гарту», «Сокіл(Джура)», «Олімпійське лелеченя», «Шкіряний м’яч» «Захисник Кіровоградщини» та легкоатлетичного кросу, «Паросток надії».

Віктор Михайлович другий рік поспіль приймає у своїй школі та дає «Майстерклас» по проведенню уроків легкої атлетики, українських народних ігор, забезпечення уроків фізичної культури нестандартним обладнанням та інвентарем, що значно підвищує зацікавленість учнів до уроків фізичної культури, підвищує інтенсивність і щільність уроків, надає унікальні можливості школярам набувати високої майстерності і професіоналізму.

В. Лизень є членом творчої групи вчителів фізичної культури науково-методичного центру, вчитель фізичної культури та «ЗВ» ОІППО імені Василя Сухомлинського.

Слід також в числі працюючих назвати вчителя вищої категорії «Старшого вчителя» фізичної культури і «ЗВ»  Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст. Черв’яка Івана Івановича, який щорічно готує переможців та призерів районних змагань з настільного тенісу. В минулому 2015 році його вихованка стала переможцем обласних змагань з н/тенісу з «Олімпійського лелеченя», посівши друге місце в області. Щорічно його баскетболістки-дівчата посідають перше місце та беруть участь в обласних змаганнях, його вихованці входять до складу районних змагань по легкій атлетиці та стрітболу 3х3.

Слід відмітити плідну працю, як досвідчених фахівців - Ю. Гудаченка, А. Коцура, В. Луньова, Ю. Карманного, М. Петрова, С. Гавриленка так і молодих педагогів – А. Угрімова, М. Чумака, О.  Бершадську, В. Топчія.

За допомогою, і при їх участі іде якісна підготовка дітей до опанування технікою різних видів спорту та формуються засади здорового способу життя, зацікавленість дітей до занять фізичними вправами та різними видами спорту, підготовка школярів до участі в районних і обласних змаганнях.

Так протягом н/року в районні заплановано і проведено 16-ть районних змагань та 14-ть обласних.

Найкращих результатів досягнуто в «Козацькому гарті», «Старти надій», «Олімпійському лелеченяті», в яких ми посіли другі місця в області.

Нажаль ми здали позиції в легкій атлетиці, де ми стали четверті, а були другі в 2015 році, ми підтвердили свій клас у н/тенісі та стрітболі 3х3, де знову 5-ті місця, покращили позицію в дівчачому волейболі, де вибороли 6-те місце, і в «Захиснику Вітчизни» стали четвертими.

В загальному залік, район, як і в минулому році виборов третє місце поступившись Олександрівському та Долинському районах.

Проте у шкільному році, де високий показник враховуючи значні зміни, які пройшли щодо проведення Спартакіади району та відбору спортсменів і команд на обласні змагання.

В нинішньому році слід відмітити значний прогрес Смолінського НВО та Смолінської ЗШ №1, де в зворотному тандемі працювали два брата Угрімових – Артем у Смолінському НВО та Владислав у Смолінській №1 (звертаю увагу, що він не фахівець). Ці дві школи розділили першість у баскетболі (юнаки), і спільно готували команди до обласних змагань та представляли район на області.

Найкращих результатів домагаються тенісисти двох шкіл Мар’янівської та Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст. вчителі фізкультури В. Лизень та І Черв’як. Слід також відмітити якісну підготовку команд Великовисківської ЗШ І-ІІІ ст. по «Козацькому гарту» - перші в районі  і 8-9-го червня представлятимуть район на обласних змаганнях.

Переможці районних змагань серед допризовників «захисник Кіровоградщини» посіли першість в районі та стали четвертими в області.

Проте ось уже декілька років підряд іде спад в підготовці баскетболістів і волейболістів – юнаків. Маємо хороших фахівців, але результату не маємо. Така сама ситуація із дитячим футболом на призи кубку «Шкіряний м’яч». Є тренери, проводяться міжшкільні і районні змагання, проводяться тренування тренерами РДЮСШ, проте ніяк ми не можемо  у групі (5-ти команд) посісти друге місце, постійно – третє або четверте. Думаємо, що в наступному році цим двом видам необхідно приділити значно більше уваги ніж в попередні роки.

Нам необхідно більше часу приділити жіночому волейболу і баскетболу та уже виходити у фінал шести кращих команд області. У нас для цього є знання, уміння, практичні навички, які необхідно вміло з концентрувати у підготовці юних спортсменів до вирішальних стартів.

Разом з тим однією із головних проблем недостатньої роботи  загальноосвітніх шкіл по якості, підготовці юних спортсменів є – матеріальна база.

Школи не мають гімнастичного інвентаря, матів, м’ячів різних, легкоатлетичного інвентаря,  проблема із поповненням ям для стрибків у довжину, піском морським. В районні лише три школи мають тверде покриття баскетбольних та волейбольних майданчиків на яких протягом року можна тренувати баскетболістів і волейболістів, а це менше третьої частини від тих майданчиків, що має район. П’ятий рік іде реконструкція баскетбольного майданчика у Великовисківській ЗШ, Плетеноташлицькій ЗШ. Зовсім не відновлюється база по предмету «Захист Вітчизни». Єдині воєнізовані полоси перешкод, тири стрілкові не відповідають вимогам їх експлуатації, і ще є цілий ряд проблем, які необхідно піднімати із лежачого стану.

Проте найголовнішою проблемою є відсутність у школах м’ячів ігрових баскетбольних, волейбольних, футбольних, гандбольних, фут зальних та інших.

Для забезпечення шкіл району спортивно-ігровим обладнанням та інвентарем, по підрахункам 2015 р., необхідно 1.8 млн гривен. Так лише на м’ячі (різні) для ЗНЗ району, а їх необхідно більше 650 шт. – це більше 250 тис. грн..

Тож для того щоб виконувати в повному об’ємі Державну програму з фізичного  виховання дітей, якісно готувати їх до опанування різними видами спорту необхідні значні фінансові витрати, інакше позитивні зрушення – малоймовірні.

Проте маємо надію на позитивні зрушення в зв’язку з прийняття довготривалої програми національно-патріотичного виховання в якій один із приорітетів є виховання здорового патріота своєї Батьківщини та формування здорового способу життя.

Методист РМК                                                                                                 В. Рибак

Категорія: Новини | Переглядів: 475 | Додав: lionpower | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Адреса:
м. Мала Виска
вул. Жовтнева 49/2
26200



+38(05258)5-11-96  rmk-mv@ukr.net
Мапа